Egzama: Belirtileri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kış aylarının da gelmesiyle cilt problemleri ortaya çıkmaya başladı. Soğuk ve rüzgarlı havaların gelmesi, güneş ışınlarının azalması derken kuruyan ciltler bir de egzama ile karşı karşıya kalıyor.

Uzmanlara göre soğuk kapalı havalar sonucu ortaya çıkan kasvetli ruh halleri ve bunların sonucunda ortaya çıkan stres de egzamayı etkiliyor. Bunların yanında yaz aylarına göre kışın daha çok cilt sorunu yaşadığımızı söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, kış aylarında tedavi için daha çok ürüne başvurulduğunu da söyledi.

Tıbbi terim olarak Atopik Dermatit olarak geçen Egzama, ciltte kurumaya, kaşıntılı leke ile dökülmelere sebep olan ama bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır. Bazı dönemlerde hafif ya da şiddetli semptomlarla seyreden egzama, tozlar ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeniyle de tetiklenebilir. En yaygın belirtileri ise saç diplerinde, ellerde, ayaklarda ve bacaklarda kaşıntı, kızarıklık ve yanmadır.

Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlara ek olarak bir de bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler bebek, çocuk ya da yetişkinler de değişiklikler gösterebilir. Bebek ve çocuklarda banyo suyuna konulan mısır ya da buğday nişastası cilde iyi gelebilir. Bunların yanı sıra zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve badem yağı da semptomları hafifletmektedir. Aloe vera jeli, lavanta yağı ve papatya çayı gibi bitkisel ilaçlar da kaşıntıyı hafifletebilir ve cildi yatıştırabilir.

Yorum bırakın