Yol Ortasındaki Gizemli Mezarlar

Yıllardır yerlilerin alıştığı mezarlar, dışarıdan gelen öğrencilerin ilgisini çekiyor.

Aksaray’ın birçok bölgesinde yer alan asırları aşmış mezarlar ve ev temellerinde bulunan yatırlar dikkat çekmeye devam ediyor. Aksaray Belediyesi ekiplerince kaldırılmak istenilen mezarlarda kepçelerin hareket edemediği görüldü.

Bu mezarlar arasında “Sancılı Baba” adıyla anılan muhteremin kimliği hakkında net bir bilgi ise bulunamamaktadır. Çevreden edinilen bilgiye göre sancısı olanların türbeyi ziyaret ettiği ve şifalandığı söylenmekte. Aynı zamanda ekipler tarafından kaldırılma çalışmaları sırasında görevlilerin sancılandığı görüldü. Bu olay üzerine türbe yerinde bırakıldı. Neticesinde de Sancılı Baba olarak anılmaktadır.

Sancılı Baba

Bir diğer konuşulan mezar ise Uzun Dede (Gül Dede, Uzun Baba, Ali Dede) cavlaki mahallesi’nde yolun sağ tarafında adi sandukalı bir kabir vardır. Baştaki taşta hiçbir kitabe yoktur, ölünün yaşamı ve ölüm yılı hakkında bir bilgidir.

Uzun Dede

Şehrin simgesi haline gelen Somuncu Baba da bu mezarlıkların arasındadır. Somuncu Baba ( Hamid-i Vel-i, Hamiddün-i Vel-i) anadolu’nun manevi temellerini atan mimarlardandır. Osmanlı Devleti’nin tasavvufi anlamda gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır. Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri başta olmak üzere birçok talebe yetiştirmiştir.

Ekiplerce uğraşılmasına rağmen gizemini hala koruyan mezarlarda kepçelerin neden çalışmadığı ise hala merak konusudur.

Yorum bırakın